Hapuskan 'Gharqad'


buah pokok yahudi.


Gharqad ‘Pokok’ Yahudi

Dalam satu forum berkaitan isu semasa dunia Islam, seorang panelis menghuraikan satu potong hadis yang menyentuh perihal pokok gharqad. Pernah sebelum ini penulis mendengar beberapa versi huraian dan syarahan hadis ini daripada para ustaz dan penceramah khususnya apabila kempen selamatkan palestin giat dijalankan. Hadis ini diriwayatkan oleh Imam Bukhari, Muslim dan Tirmidzi :

"Tidak akan berlaku kiamat sehinggalah orang-orang Islam akan memerangi Yahudi. Orang-orang Islam akan memerangi (membunuh) Yahudi dan mereka akan bersembunyi di sebalikk batu-batu dan pokok. (Ketika itu) Batu dan pokok akan akan bersuara 'Wahai muslim! wahai hamba Allah! di belakangku ini ada Yahudi, marilah bunuhnya', kecuali pokok gharqad (yang tidak bersuara), kerana sesungguhnya ia merupakan pokok Yahudi". (no 7523 , riwayat Muslim).

Apa yang menarik, huraian hadis oleh panelis tersebut mengambil maksud dari perkataan ulama’ quran terkenal masakini, Syeikh Solah Al-Khalidi, tokoh al-quran kelahiran Palestin. Menurut beliau, umat Islam akan melalui beberapa fasa gharqad yang perlu dicantas sebelum bertemu dengan gharqad versi pokok ini pada penghujungnya. Gharqad adalah simbolik kepada benteng pertahanan yahudi dan zionis dari ancaman muslim.

Gharqad melindungi kepentingan yahudi. Fasa gharqad pada peringkat awal adalah melemahkan muslim dengan menjatuhkan ibu dan ayah yang menaungi umat Islam iaitu khilafah Islamiah. Perancang ini digerakkan oleh ‘gharqad’ yang berupa dalam wajah barat, sekular, dan anti-Islam khususnya regim Attartuk.

Sejurus kejatuhan khilafah, gharqad ini terus membunuh ummah baik dari segi fizikal (peperangan bersenjata), dan juga mental (ghazwah fikr). Negara umat Islam dipecah-pecahkan kepada beberapa wilayah untuk mewujudkan kepuakan dan semangat kekitaan (asobiyyah) serta ditiupkan ideologi nasionalisme ke dalam pemikiran ummah. Amerika dan Israel pula menjadi kuasa besar dunia dan diindahkan wajahnya sebagai kiblat ummah. Fasa ini juga termasuk di dalam agenda ‘gharqad’ tajaan yahudi.

Yahudi melalui gerakan bawah tanah mereka, iaitu Freemason sentiasa bijak dalam menyusun strategi melemahkan ummah. Melalui negara-negara umat Islam yang sudah berpecah ini, ia tidak dibiarkan kosong tanpa diisi agenda kotor mereka. Setiap negara ini diwujudkan wakil mereka yang bertindak sebagai proksi yang menggerakkan agenda yahudi. Proksi-proksi inilah gharqad fasa masakini yang perlu dicantas.

Di malaysia, gharqad dan proksi mereka adalah UMNO yang berideologi songsang daripada Islam.

‘Gharqad’ Kampus.

Pernah suatu masa seorang mujahidin luar Palestin bertanya kepada as-syahid Syeikh Ahmad Yasin. “wahai Syeikh, izinkan aku berperang di bumimu.” Lalu jawab syeikh, jangan gusar, di sini ribuan murabitin bersiapsiaga mengorbankan diri, pergilah berjihad ditempatmu. Ia membantu kami secara langsung di sini.”

Maksud daripada jawapan syeikh tersebut berupa lenyapkan musuh (proksi yahudi) ditempat sendiri adalah lebih utama. Benar, apabila proksi-proksi (gharqad) ini musnah daripada mencengkam negara umat Islam, ia akan menguatkan ummah kembali kerana bernaung di bawah negara ‘berideolgikan’ Islam. Negara-negara ini akan menguatkan diantara satu sama lain, menolong antara mereka, dan bersatu memberi kesan yang signifikan kepada usaha pembebasan Palestin. Ini yang ditakuti yahudi dan musuh Islam.

Maka, usaha mencantas anasir-anasir gharqad ini perlu dimainkan semua pihak di setiap tahap dan upaya masing-masing, baik mereka yang berjuang di parlimen, parti politik, NGO Islam, persatuan, dan melalui kekuasaan-kekuasaan yang dimiliki. Senang bahasa, di mana kamu berada tumbangkan pokok gharqad ini dan perkuatkan Islam.

turun lapangan bersama pgpi cegah ikhtilat malam battle of the band.

“Saya masih belajar di kampus, apa perlu saya buat?”

Di kampus, benih-benih gharqad (program & perilaku tidak mesra Islam) sentiasa berkembang subur. Ada ketika, wujud program jahiliah mengentengahkan pemikiran dan nilai-nilai ganjil yang bukan sahaja jauh daripada budaya intelek mahasiswa, malah meminggirkan nilai-nilai Islam (tidak perlu dinyatakan, mahasiswa boleh perhati dan senaraikan masing-masing di tempat sendiri).  Maka, jadi dan bertindaklah sebagai mahasiswa pendakwah. Biah solehahkan setiap pelosok dan ruang kampus dengan amar ma’ruf dan nahi munkar. Ini juga adalah usaha yang menyumbang kepada penghapusan anasir dan agenda besar musuh Islam.

Anjurkan kuliah maghrib / subuh secara konsisten, hidupkan surau, jalankan kempen tutup aurat, cegah couple, didik cara berhibur dan bersukan cara Islam, sebarkan risalah kebaikkan, lazimi salam, ziarah bilik ke bilik sambil cerita indahnya Islam, dan praktikkan nilai-nilai syariah Islam dalam kehidupan kampus. InsyaAllah saat itu kita akan tersenyum melihat biah solehah menang di kampus.

Tetapi ingat, persatuan Islam di kampus jangan hanya syok berprogram dakwah, perlu juga balance kan dengan gerak kerja cegah fasiq dan munkar. Banyak melalui pemerhatian penulis sebelum ini, elemen ini tidak seimbang. Maka pergiatkan usaha untuk memaknakan ayat 104 surah ali Imran ini. Akhir kata, berjuanglah !


Cantas ‘gharqad’, biah solehah subur ! :)0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Popular