Al-Fahmu : Fikrah Utama

Al-Fadhil Ustaz Yussainie, Murabbi yang banyak membentuk dan mendidik jiwa. Berkati hidupnya ya Allah :)Al-Fahmu membentuk Daie Istiqamah

Perjuangan perlu pada faham. Secara logiknya,nak memperjuangkan sesuatu perkara tu mesti kena reti dan arif tentang apa yang nak diperjuangkan. Kefahaman adalah asbab kepada bertahannya perjuangan. Istiqamah sesuatu perjuangan bukan bergantung kepada hammasah (semangat) sahaja, kerana semangat boleh luntur bilamana bebanan berat datang kepada kita. Tetapi, bila hebat kefahaman, mari lah apa sahaja perkara, kita boleh atasi dengan baik. Kerana itulah, kefahaman melahirkan jiwa yang kental.

Fikrah perlu diisi, perancangan perlu munazzamah

Berjuang jangan kosong.isi ia dengan kefahaman yang jitu. Praktikkan dan perjuangkan apa yang difahami dengan rasional, panduan feqh harakah nabi. Jangan kerana emosional berada di puncak, rasional terus dibakulsampahkan.Bila diri bermatlamat, hidup tak akan di isi dengan masa kosong. Sebetulnya, mereka yang ingin melaksanakan perancangan yang banyak akan punyai jiwa yang besar untuk melaksanakan. Jiwa yang konsisten dengan perancangan itulah yang terbaik.

Coretan Ringkas,
4-6 Mei 2012
mood : Belajar lagi
0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Popular