Lagi Kes Polis Tembak Sesuka Hati


CHERAS 24 NOV : Ho Chei Hang, 32, yang kini terlantar di Hospital Kuala Lumpur akibat ditembak polis, dikatakan berpunca dari perbuatan khianat.

Menurut keluarga Ho, mereka percaya anak mereka itu merupakan mangsa khianat di samping tidak mempunyai apa-apa kesalahan ketika ditembak.

“Ini salah guna kuasa dan menembak sesuka hati,” kata Keppy Wong, peguam yang bercakap bagi pihak keluarga mangsa di Pandan Indah hari ini.

Portal Malaysiakini melaporkan, Wong percaya tindakan polis berkenaan adalah tidak wajar kerana tiada senjata api mahupun sebarang jenis dadah yang dijumpai di kereta mangsa di samping tidak mempunyai sebarang rekod jenayah.

“Tiada senjata di kereta, mereka hanya jumpa 42-45 pil tidur di kereta. Pil tidur bukan barangan dalam Akta Dadah Berbahaya,” kata Wong.

Menurut Wong, Ho tidak diberikan sebarang amaran ketika anggota polis yang tidak berseragam melepaskan tembakan ke arah mangsa.

Mereka juga dikatakan tidak melepaskan tembakan amaran mahupun cuba menghalang kereta yang dipandu oleh mangsa.

Ho kini terlantar di Hospital Kuala Lumpur di mana beliau sedang di unit rawatan rapi, Hospital Kuala Lumpur selepas ditembak dengan empat butir peluru.

"Doktor telah berjaya keluarkan tiga peluru, masih ada satu lagi dalam badannya," kata Wong yang melawat mangsa itu.

Hadir sama pada sidang media hari ini adalah isteri dan ibu bapa Ho.

Isteri Ho, Tan Chiew Yong, 29 pula berkata doktor tidak dapat mengeluarkan sebutir lagi peluru kerana komplikasi.

“Dia terlalu lemah, peluru tembusi sehingga tulang,” kata isterinya melalui peguam mereka.

Mendengar penjelasan itu, ayah mangsa, Ho Ah Beng, menitiskan air matanya.

Ibu Ho, Teoh Yak Kiow, berkata anaknya itu dalam perjalanan pulang dari farmasi selepas mendapatkan bekalan ubat-ubatan untuknya.

Menurut Wong, Ho disiasat bagi 'percubaan membunuh' anggota polis yang menembaknya.
http://btmmari.blogspot.com/2010/11/lagi-kes-polis-tembak-sesuka-hati.html 

komen aku : Malaysia sebuah negara yang tak selamat untuk didiami. Keselamatan di negara ni boleh dipertikaikan. Dah la kadar jenayah semakin meningkat setiap hari, ditambah pula dengan polis turut menyumbang pertambahan 'jenayah' tersebut. Apa dah jadi dengan polis Malaysia?

Baru-baru ni keluar statement mengatakan indeks kadar jenayah menurun. Statement yang mengaburi mata masyarakat dan memenangkan pihak polis. Retorik kosong wahai polis-polis sekalian, tidak tahukah kalian bahawa kadar peningkatan jenayah setiap hari semakin meningkat! Itu yang realitinya. 

Kes pembunuhan Aminurrashid tak selesai lagi, tambah pulak kes macam ni. Hmm..tak tahulah bagaimana mereka ni buat kerja, suka-suka tembak orang tak bersalah. Agaknya lepas ni kalau nak keluar rumah dah tak selamat dek kerana tindakan melulu mereka macam kes ni...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Popular