Masjid Sultanah Nur Zahirah


Pernah juga aku terfikir pada mula-mula blog ini wujud, post dan entry yang dibuat adalah hanya mempamerkan sekeping gambar. Dalam istilah mudah, ia dipanggil 'photoblogging'. Sebab apa? Sebab photoblog ini tersangatlah terkenal dalam dunia blogger dan cukup mudah untuk dibuat, letak gambar dan tak perlu buat karangan panjang-panjang. Lagipun mat salleh pun ada cakap kan, "a picture tells a thousand words". Sekeping gambar sudah cukup untuk menyampaikan mesej yang pelbagai di dalamnya dan 1001 tafsiran boleh dibuat mengikut kefahaman sesiapa yang melihat gambar itu.

Tetapi, cita-cita itu terpaksa dipendam kerana untuk 'create' satu gambar memerlukan sebuah alat yang dipanggil kamera (at least digital compact). Pada waktu tu, satu kamera pun aku takdak tapi sangatlah meminati gadjet ini. Kalau nak cakap pasal minat, dah lama aku jadi silent follower dunia gambar gegambar ni. Bidang photography bukanlah asing bagi mereka yang minat pada graphic designing. Banyak graphic designer yang berkarya menjadikan photography sebagai pelengkap kepada artwork design masing-masing antaranya kukubesi manipulasi, sifoo.com, dan ezhan artwork. Designer-designer ini antara yang terkenal di Malaysia dan yang juga antara mereka yang pernah aku jadikan reference sejak form 4 (2007) lagi (oh, sudah 5 tahun rupanya aku 'addicted' dunia ni, ekekeke... ).

Keinginan untuk memiliki sebuah kamera (spesifik pada DSLR) bertambah khususnya ketika memasuki IPG. Aku terpengaruh pada photographer-photographer senior ketika minggu pertama di sini lagi. Tetapi, untuk jadi photographer yang bijak, bukanlah perlu 'isti'jal' beli tanpa mengetahui cara menggunakannya, teramatlah perlu untuk 'study' seni pada gambar dan brand itu terlebih dahulu. Bermula daripada level pra persediaan, aku ikhtiar belajar photo dan editing, seterusnya mengumpul 'harta' dan hingga level degree barulah D7K ini berada di depan mata dengan izin Allah. :)

Okay, post kali ni bukan nak cerita pasal sejarah dan jejak kasih tu, aku hanya nak maklum yang blog ini [http://tekno-daie.blogspot.com/] adalah sebuah photoblog. Moga dapat manfaat daripada gambar-gambar yang terisi di sini, biarlah gambar berbicara. Terima kasih ya Allah, terima kasih pada semua. =)


* Beberapa keping gambar Masjid Sultanah Nur Zahirah, Bandar Marang Terengganu yang diambil daripada sudut yang pelbagai. Gambar di ambil pada 30 Nov 2011.
3 Golongan Memasuki Syurga Tanpa Hisab


1- Golongan pertama ialah orang yang ketika azan berbunyi dia sudah berada di dalam masjid (menunggu azan di masjid).
2- Golongan kedua ialah orang yang berada dalam perjalanan ke masjid ketika azan dikumandangkan.
3- Golongan ketiga pula ialah orang yang bergegas keluar dari rumahnya setelah mendengar azan menuju ke masjid tempat azan dikumandangkan

Jom Solat berjemaah di Masjid! =)2 comments:

Subie said...

gambar2 duang tak pernah menghampakan..heheh..

tekno-daie said...

tenkiu subie, masih di peringkat beginner, byk x explore lagi. kuikuikui..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Popular