Murabbi Baitul Qurra' wal Fuqaha'


Keberadaan kami selama seminggu di Baitul Qurra' wal Fuqaha' disambut baik tuan mudir, Ustaz Zulkifli bin Ismail. Merasai suasana tarbiah pondok dan menerima curahan tausyiah dan taujihat Ustaz Zul menghidupkan hati yang gersang.


Pesan Ustaz, wajib bagi pemuda Islam untuk menjadi mata rantai perjuangan Nabi Muhammad s.a.w. Pastikan nama kita berada dalam senarai rantaian perjuangan tersebut yang bersambung dengan para salafusoleh, tabiin, para sahabat dan kepada baginda Rasulullah. Kemenangan Islam pasti akan datang, walau bukan zaman kita, mungkin zaman akan datang, apa yang penting istiqamahlah dalam rantaian perjuangan ini.3 manhaj utama yang ditinggalkan Rasulullah s.a.w wajib menjadi ikutan pemuda yang berada dalam rantai perjuangan. 

1- manhaj tholibul ilm (menuntut ilmu)
2- manhaj muhibbin (kecintaan Nabi, habaib, & solihin)
3- manhaj mujahidin (perjuangan Islam)

Tuntutlah ilmu ketika usia muda, ia adalah sunnah Nabi. Dahulu para sohabat (ahlu suffin) mengaji dengan Nabi tentang wahyu Allah, & hadis Nabi di dalam masjid (pondok), keluaran daripada mereka ini dihantar menjadi pendakwah pada umat, contohnya peristiwa bir al-maunah.

Dokonglah para asatizah dan ulama' yang memperjuangkan Islam. Bantu mereka untuk menegakkan Islam. Sesungguhnya, itulah jalan betul.


- Pengalaman Berasaskan Sekolah Fasa 3 (SK Sg Udang & SK Tangga Batu)
- 19 -23 Mac 2012
- Pondok Baitul Qurra' wal Fuqaha' Sungai Udang, Melaka
1 comments:

Anonymous said...

assalamualaikum

bagaimana prosedur untuk mengaji di Baitul Qurra'? harap saudara dapat memberi detail di email sy deebadahlan@yahoo.com

Barakallah, syukran

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Popular